Suomalainen kirjallisuus on kriisissä
Suomalaiset ovat pitkään olleet ylpeää kirjakansaa, ja olemme kirjoittaneet teoksia, jotka ovat kiistatta maailmankirjallisuuden klassikoita. Kauniita, tärkeitä, viihdyttäviä ja valistavia kirjoja, joita ilman Suomi ei olisi Suomi.
Tämä on vaarassa muuttua. Suomen kirjailijat ovat julkaisseet vetoomuksen, jonka viesti on selvä: suomalainen kirjallisuus on kriisissä. Lukuaikapalvelut murentavat jo nyt haastavaa kirjailijoidemme ansaintamallia, ja tämän lisäksi hallitus aikoo korottaa kirjallisuuden arvonlisäveroa kymmenestä prosentista neljääntoista. (Muualla Euroopassa vero on keskimäärin kuusi prosenttia.)
Emme voi väittää kansakuntana arvostavamme kirjallisuutta, jos emme arvosta kirjailijoitamme. Muualla Euroopassa on säännelty kirjojen jälleenmyyntiarvo; Norjassa, Saksassa ja Ranskassa on lainsäädäntöä, jonka tarkoitus on turvata kirja kulttuurisena tuotteena.
Suomi ei saa muuttua maaksi, jossa luemme laadukasta ulkomaista käännöskirjallisuutta maista, jotka suojelevat omaa kulttuuriaan, samalla kun ajamme oman kirjallisuutemme nurkkaan.
Kirjallisuuden pelastaminen digitaalisen murroksen aikana on haastavaa, mutta ensimmäinen askel sen ratkaisuun on yksinkertainen: hallituksen on peruttava kirjallisuuden arvonlisäveron korotus.