Kiinan valtion tukemat sähköautot eivät olekaan halpoja
Yhdysvaltain kauppaministeri Janet L. Yellen pyysi toukokuussa Eurooppaa liittymään Yhdysvaltain alkavaan kauppasotaan Kiinaa vastaan. Yhdysvallat ovat jo nostaneet tulleja kiinalaisten sähköautojen ja -komponenttien kohdalla.
Taustalla ovat Kiinan miljardiluokan valtiontuet kiinalaisille vihreän siirtymän teollisuudenaloille, jotka ajavat esimerkiksi sähköautojen kuluttajahinnat niin mataliksi, etteivät eurooppalaiset tai amerikkalaiset yritykset oikein voi kilpailla niiden kanssa.
Rhodium-ajatushautomo on laskenut, että Kiinan valtiontukien vaikutuksen tasaamiseksi EU:n pitäisi asettaa 50 prosentin tullit kiinalaisille sähköautoille.
Jos EU ei tee mitään, tulemme nopeasti riippuvaisiksi kiinalaisista vihreän teollisuuden tuotteista. Eurooppalaiset yritykset eivät kykene kilpailemaan Kiinan valtion vahvasti tukeman vihreän teollisuuden kanssa.
Protektionismi on antiteesi globaalille kaupalle, mutta se on pakollista, jos yksi pelaaja täyttää markkinat keinotekoisesti halvennetuilla tuotteilla, joiden kanssa ei voi kilpailla.
Kiinan vastareaktio EU:n tulleihin tulisi luonnollisesti olemaan vastaavat tullit. Tuontimme Kiinasta on kuitenkin arvoltaan 300 miljardia euroa enemmän kuin meidän vientimme sinne, joten tullit sattuisivat lopulta enemmän heihin kuin meihin.
Kyse on kilpajuoksusta siihen, mistä maanosasta tulee vihreän siirtymän suurvalta.
Tällä hetkellä osa EU:n jäsenvaltioista tekee EU:n tavoitteet tyhjiksi valtavilla valtiontuillaan, joilla he yrittävät kilpailla Yhdysvaltojen ja Kiinan kanssa. Tämän täytyy loppua ja meidän täytyy keksiä yhteinen ratkaisu, jolla tuetaan vihreän siirtymän teollisuutta sisämarkkinoilla.
Kyse on myös kriisinkestävyydestä. Ukrainan sota näytti, että, jos käymme kauppaa diktatuurin kanssa, saatamme jossain vaiheessa joutua purkamaan riippuvuutemme päivissä. Kiinan voimapolitiikka näkyy jo Taiwanin rannoilla. EU ei saa joutua toista kertaa siihen tilanteeseen, jossa olimme keväällä 2022.